Mere koje možete preduzeti da se zaštitite

Mere koje možete preduzeti da se zaštitite

Svaka organizacija ili pojedinac može biti žrtva sajber kriminalaca. Postaju sve sofisticiraniji u svojim pokušajima da namame ljude da kliknu na sumnjive veze, preuzmu priloge e-pošte ili se „povezuju“ na društvenim mrežama, koji se često koriste kao kapije za krađu osetljivih informacija.
Kako biste bili sigurni da su vaše informacije o online bankarstvu visoko zaštićene, postoji niz mera koje možete poduzeti da se zaštitite od uobičajenih vrsta cyber napada.

acc-img

Efektivna lozinka

Prevencija krađe identiteta je ključna. Iz tog razloga se jako preporučuju jake kombinacije lozinki. Evo nekoliko predloga za kreiranje sigurnijih i jačih lozinki:

 • Odaberite lozinke koje se ne mogu lako pogoditi. Izbegavajte korišćenje prezimena, datuma rođenja ili godišnjica, uobičajenih nadimaka i izbegavajte korišćenje iste lozinke za više web stranica.
 • Nemojte pisati ili objavljivati ​​korisničke ID-ove, lozinke ili druge osetljive informacije gde im drugi mogu lako pristupiti.
 • Često menjajte svoje lozinke i nemojte deliti korisničke ID-ove ili lozinke ni sa kim drugim, čak ni sa članovima porodice.
acc-img

Održavajte svoj uređaj sigurnim, a softver ažurnim:

 • Koristite antivirusni i anti-malware softver i održavajte ga ažurnim.
 • Osigurajte da se operativni sistem i softver vašeg uređaja redovno ažuriraju.
 • Prije instalacije skenirajte bilo koji softver preuzet s interneta na viruse.
 • Dobro razmislite pre nego što uklonite bilo kakve sigurnosne kontrole sa svog mobilnog uređaja, koje mogu oslabiti sigurnost vašeg uređaja i izložiti vas dodatnim rizicima.
   
acc-img

Napadi socijalnog inženjeringa i saveti za prevenciju:

Napad socijalnog inženjeringa je pokušaj da se neko prevari da otkrije osetljive informacije (npr. lozinku) ili da izvrši određene radnje kao što je počinjenje prevare povezivanjem sa osobom radi dobijanja poverenja i sigurnosti, preuzimanje i izvršavanje datoteka koje izgledaju benigne, ali su zapravo zlonamerne. Nakon što su informacije ukradene, mogu se koristiti za počinjenje prevare, napada na sisteme ili mreže.

Zapamtite:

Ako sumnjate u validnost e-pošte, SMS-a ili telefonskog poziva koji izgleda da dolaze od ProCredit Banke i/ili ako mislite da ste možda otkrili poverljive informacije, molimo vas da nam to odmah prijavite pozivom na sledeći broj 049/555-555 ili e-poštom na kos.contactcentre@procredit-group.com .

Kriminalci koriste razne napade društvenog inženjeringa za krađu informacija, kao što su:

Phishing

Phishing je tehnika u kojoj prevaranti pokušavaju da pribave osetljive informacije maskirajući se u legitimnu poslovnu ili uglednu osobu u elektronskoj komunikaciji, kao što su e-pošta, tekstualne poruke (SMS), telefonski pozivi ili instant poruke. Često će predstaviti vezu ili prilog koji izgleda kao valjan, pouzdan resurs, ali koji je zapravo zlonamerna stranica koja će ukrasti i snimiti sve informacije koje unesete u njega, kao što je vaša lozinka.

Evo nekoliko saveta kako se možete zaštititi:

 • Uvek ukucajte web stranicu Banke u svoj pretraživač ili koristite markere umesto da kliknete na linkove sadržane u porukama, čak i ako smatrate da je poruka legitimna.
 • Banke vam nikada neće e-poštom tražiti da "potvrdite" ili "ažurirate" svoju lozinku ili bilo koje lične podatke tako što ćete kliknuti na link i posetiti web stranicu.
 • Pokušajte samostalno proveriti sve detalje navedene u poruci direktno s kompanijom.
 • Oprezno postupajte sa svim neželjenim porukama, nikada nemojte da kliknete na linkove u takvim porukama da biste posetili nepoznate web stranice.
 • Phishing e-poruke obično uključuju neki osećaj hitnosti ili ovlašćenja. Obavezno proverite ima li pravopisnih pogrešaka, netačnih logotipa kompanije ili čudnih adresa e-pošte.
 • Iskoristite rešenje za filtriranje neželjene e-pošte kako biste sprečili isporuku e-pošte za krađu identiteta.
Zapamtite:

Nikada nemojte davati svoje lične podatke uključujući bankovne podatke (npr. Lozinka, broj debitne/kreditne kartice, PIN, CVV2 kod, itd.). Iz sigurnosnih razloga, ProCredit Bank nikada od vas neće tražiti ove informacije putem telefona ili e-pošte.

Lažiranje veb stranice

Lažiranje veb stranice opisuje aktivnost koja čini da lažna web stranica izgleda baš kao legitimna web stranica. Svrha sajber kriminalaca je da nateraju ljude da veruju da su u interakciji s pouzdanom legitimnom kompanijom ili osobom, dovodeći ih u zabludu da dele osetljive informacije ili ubacuju zlonamerni softver u njihove računare.

Evo nekoliko saveta kako se možete zaštititi:

 • Budite oprezni, obratite pažnju na web adresu (URL) web stranica. Web lokacija može izgledati legitimno, ali URL može imati varijaciju u pisanju ili koristiti drugi domen.
 • Uverite se da postoji simbol katanca. Veb lokacije koje su legitimne imaju simbol katanca ili zelenu traku levo od URL adrese web stranice koja označava sigurnu web stranicu.
 • Nemojte klikati na veze na stranicama društvenih mreža, iskačućim prozorima ili nepouzdanim web stranicama. Veze vas mogu odvesti na drugu web stranicu koju označavaju njihove oznake. Upisivanje adrese u pretraživač je sigurnija alternativa.
 • Dajte osetljive informacije samo web lokacijama koje koriste sigurnu vezu. Proverite web adresu ako počinje sa  https://("s" znači "siguran") a ne samo http://.
 • Možete proveriti sigurnosni certifikat web stranice ProCredit banke klikom na bravu koja se pojavljuje na vašem pretraživaču. Izbegavajte korišćenje veb-stranice kada vaš pregledač prikazuje greške certifikata ili upozorenja.
Upamtite:

Nikada se nemojte prijavljivati ​​na svoj račun za online bankarstvo klikom na link u e-poruci. Uvek pristupite Internet bankarstvu tako što ćete upisati adresu banke u svoj pretraživač ili koristiti markere. U slučaju bilo kakve sumnje, kontaktirajte ProCredit Bank na: 038/555-555.

acc-img

Budite uvek oprezni!

Zaključavanje vašeg mobilnog uređaja
Zaštitite svoj pametni telefon ili tablet kao što biste zaštitili svoj računar.
Zaštitite svoj digitalni novčanik korišćenjem šifre, otiska prsta ili prepoznavanja lica za otključavanje ekrana telefona.
 

Pratite aktivnost vašeg naloga
Često proveravajte aktivnost vašeg računa kako biste ranije otkrili prevaru. Preporučujemo da proveravate svoj E-banking račun na nedeljnoj bazi. Odmah prijavite svaku sumnjivu ili lažnu aktivnost u ProCredit banci.
 

Bankujte pametno kada ste u pokretu
Izbegavajte korišćenje mobilnog bankarstva ili slanje osetljivih e-mailova ili tekstova preko javnih ili nezaštićenih Wi-Fi mreža.

Budite posebno oprezni ako koristite bilo koji uređaj koji nije vaš lični uređaj i nad kojim nemate kontrolu. ProCredit Bank preporučuje da izbegavate korišćenje takvih uređaja jer nikada ne znate da li su ti uređaji instalirali zlonamerne programe za praćenje.
 

Redovno čistite keš (cache) memoriju
Najbolje je da izbrišete sve informacije sačuvane na vašem računaru nakon sesije internetskog bankarstva. Svaki put kada pristupite Internetu, vaš pretraživač automatski sprema kopiju web stranica koje ste posetili ili lozinke koje ste dali web lokacijama. Molimo pogledajte dokumentaciju vašeg pretraživača o keš memoriji/diska.

acc-img

Dodatne proaktivne mere:

 • Preuzmite aplikacije samo sa zvaničnih prodavnica aplikacija: Apple iTunes i Google Play Store. Preuzimanje besplatnih aplikacija iz neslužbenih ili nepoznatih izvora može dovesti do zaraze vašeg uređaja virusom.
 • Pobrinite se da uvek sledite odredbe i uslove svoje banke.
 • Budite nepoverljivi ako se tokom sesije internetskog bankarstva pojave bilo kakvi sumnjivi ili neočekivani iskačući prozori. U slučaju bilo kakvih nedoumica, kontaktirajte direktno ProCredit Bank.
 • Nikada ne ostavljajte računar bez nadzora kada ste prijavljeni na Internet bankarstvo.
 • Uverite se da ste se pravilno odjavili kada završite s bankarstvom na mreži.

Za više resursa za Cyber ​​sigurnost, pogledajte:

 • Nacionalna jedinica za sajber bezbednost za Kosovo - ⦁    Početna (kos-cert.org)
 • Nacionalna alijansa za sajber bezbednost - ⦁    http://www.staysafeonline.org
 • Agencija EU za sajber sigurnost - https://www.enisa.europa.eu/