Evropska banka za obnovu i razvoj postavlja temelje da postane osnovni akcionar ProCredit Holding AG & Co. KGaA

3/24/2023

Frankfurt na Majni, 20. mart 2023. godine – Potpisivanje dva ugovora o kupovini akcija između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svetske banke, 17. marta otvorilo je put za promenu u sastavu osnovne akcionarske baze ProCredit Holding AG & Co. KGaA (ProCredit Holding).

Prema kupoprodajnim ugovorima, EBRD će od IFC-a otkupiti 9.9 odsto akcija u ProCredit General Partner AG, jedini generalni partner ProCredit Holdinga, i preostalih 5.06 odsto akcija IFC-a u ProCredit Holdingu.

Po završetku transakcije, EBRD će zameniti IFC kao osnovnog akcionara Pro Credit Holdinga i posedovati 8.7 odsto njegovog akcijskog kapitala. Završetak kupovine akcija podleže ispunjavanju prethodnih uslova, uključujući prijem regulatornih odobrenja gde je primenljivo.

Time što će postati osnovni akcionar, EBRD namerava da podrži ProCredit Holding u njegovoj transformaciji u akcionarsko društvo prema nemačkom zakonu (Aktiengesellschaft) uz zadržavanje orijentacije na uticaj. EBRD takođe planira da podrži ProCredit Holding u njegovoj strategiji i upravljanju da sarađuje sa ProCredit Holdingom u daljem razvoju njegovih aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena i u usklađivanju svojih poslovnih i finansijskih tokova sa ciljevima Pariskog sporazuma.

Ulazak EBRD-a u krug ključnih akcionara na taj način dodatno jača pristup ProCredit grupe poslovanju, posebno njenu posvećenost da bude orijentisana na uticaj i pružanju odgovornih bankarskih usluga sa fokusom na jugoistočnu i istočnu Evropu.

Hubert Spechtenhauser, predsednik Upravnog odbora ProCredit General Partner AG, je prokomentarisao: „Veoma smo zadovoljni što ćemo uskoro moći da poželimo dobrodošlicu EBRD-u, koji nas prati dugi niz godina kao partner za finansiranje, a od 2018. i kao akcionar, da se pridruži krugu naših ključnih akcionara i strateških investitora“.

Ujedinjuje nas strast prema jugoistočnoj i istočnoj Evropi i prema malim i srednjim preduzećima koja doprinose razvoju ekonomija u regionu, kao i uverenje da ekonomski razvoj treba da bude klimatski prihvatljiv i održiv. Odluka EBRD-a da podrži naš dalji institucionalni razvoj uz zadržavanje naše orijentacije na uticaj kao osnovnog akcionara šalje snažan pozitivan signal celoj ProCredit grupi.

Današnji dan takođe predstavlja priliku da se zahvalimo IFC-u na podršci razvoju grupe kao osnovnog akcionara od prvih dana i radujemo se nastavku zajedničkog rada“.

Francis Malige, generalni direktor Grupe finansijskih institucija EBRD-a, izjavio je: „ProCredit je jedan od naših najcenjenijih partnera u podršci razvoju malih i srednjih preduzeća u 10 zemalja našeg poslovanja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Zajedno smo obezbedili više od milijardu evra finansiranja lokalnim preduzećima, ključnim stvaraocima radnih mesta u većini ekonomija, kako bismo pomogli da im se poboljša pristup finansijama. Ovom transakcijom obeležavamo još jednu važnu prekretnicu u istoriji ProCredit-a, banke koja ima MSP u svom DNK-u. Radujemo se što ćemo zajedno učiniti još više za zeleniji, otporniji sektor MSP-a u našim regionima”.

„Uspešan rast ProCredita i uticaj koji je imao na svoje klijente u poslednje dve decenije je svedočanstvo njegove fokusirane strategije i upornosti njegovog menadžerskog tima“, istakao je Tomasz Telma, globalni direktor u Grupi finansijskih institucija IFC-a. „Od osnivanja svojih prvih banaka 1998. godine, ProCredit Holding se transformisao u regulisanu bankarsku grupu fokusiranu na MSP, koja se kotira na Frankfurtskoj berzi, povećavajući svoje MSP operacije u 12 zemalja. Radujemo se što ćemo videti da ProCredit nastavlja da pruža svoje uticajne usluge MSP-a širom regiona“.

Ostali osnovni akcionari grupe su Zeitinger Invest, DOEN Participaties, Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) i ProCredit Staff Invest.

Kontakt:

Christian Edgardo Dagrosa, odnosi sa investitorima, ProCredit Holding,

Tel.: +49 69 951 437 0, e‑mail: pch.ir@procredit-group.com

Andrea Kaufmann, grupne komunikacije, ProCredit Holding, Tel.: +49 69 95 14 37 138,
E-Mail: Andrea.Kaufmann@procredit-group.com

 

O ProCredit Holding AG & Co. KGaA

ProCredit Holding AG & Co. KGaA, sa sedištem u Frankfurtu na Majni, Nemačka, je matična kompanija razvojno orijentisane ProCredit grupe, koju čine komercijalne banke za mala i srednja preduzeća (MSP). Pored svog operativnog fokusa na jugoistočnu i istočnu Evropu, ProCredit grupa je takođe aktivna u Južnoj Americi i Nemačkoj. Akcijama kompanije se trguje na segmentu Prime Standard na Frankfurtskoj berzi. Glavni akcionari ProCredit Holding AG & Co. KGaA uključuju strateške investitore Zeitinger Invest i ProCredit Staff Invest (investiciono sredstvo za ProCredit osoblje), holandski DOEN Participaties BV, KfW i IFC (član Grupe Svetske banke). Kao nadređeno preduzeće grupe prema nemačkom zakonu o bankarstvu, ProCredit Holding AG & Co. KGaA je pod nadzorom na konsolidovanom nivou od strane nemačke Savezne uprave za finansijski nadzor (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) i nemačke Bundesbanke.

Za dodatne informacije, posetite: www.procredit-holding.com.